Met veel liefde en passie voor het agrarische vak, levert familie Keijser diverse producten. Hoewel het bedrijf zich voornamelijk richt op aardappelvermeerdering, wordt er ook suikerbiet, graan en graszaad geteeld. Daarnaast staat familie Keijser bekend om de Texelse aspergeteelt.

Video afspelen

Texelse (poot) aardappelen

Het bedrijf is hoofdzakelijk gericht op aardappelvermeerdering. Dat betekent dat op het eigen bedrijf geteelde stammen en in een laboratorium gekweekte miniknollen op Texel verder mogen uitgroeien.


Het telen van pootaardappelen is veel werk. De eerste twee generaties worden handmatig gerooid om besmettingen tegen te gaan. Daarnaast wordt in het groeiseizoen wekelijks gecontroleerd of er geen schadelijke parasieten en insecten te bekennen zijn. Texel is wat dat betreft een gunstige omgeving: het waait bijna altijd en de lucht is zilt. Daar houden boosdoeners niet van.


Na drie tot vier jaar wordt het pootgoed verkocht via handelshuis HZPC uit Joure, waarna het elders wordt geteeld tot consumptieaardappel. Er worden Texelse aardappelen geteeld over de hele wereld.


Wil je liever aardappels eten in plaats van telen? Zowel de Texla als enkele andere rassen zijn als consumptieaardappel bij Keijser te koop.

Texelse asperges

Texel leent zich uitstekend voor de groei van asperges. De oude Texelse leemhoudende geestgrond zorgt voor een zachte en malse smaak. Het succes van de asperges hangt echter af van het weer. Op het eiland mag niet worden beregend, waardoor de natuur het voor het zeggen heeft. Om de oogst enigszins te beïnvloeden en te voorkomen dat de grond te droog wordt, worden de asperges bedekt met speciaal folie. In het voorjaar tussen half april en rond 24 juni worden de asperges dagelijks gestoken. De opbrengst is van dag tot dag gevarieerd, afhankelijk van het weer. Bij zonnige dagen ligt de opbrengst hoger dan bij de wat mindere dagen.

 

De aspergeteelt van familie Keijser begon als grapje, maar is in ruim vijfentwintig jaar tijd een begrip geworden. De familie deed kennis op in Limburg en bracht het tot uitvoering op Texel. De Texelse asperges groeien iets langzamer dan de Limburgse, maar dat komt de kwaliteit juist ten goede.

Granen

Wereldwijd is tarwe het meest geteelde graangewas, gevolgd door rijst en maïs. Daarbij is tarwe door zijn hoog opbrengend vermogen het meest geteelde graangewas in Nederland. Zowel in de zomer als in de winter wordt er tarwe geteeld. Zo wordt de wintertarwe gezaaid tussen half september en begin februari en de zomertarwe in het voorjaar.
 

Naast tarwe, wordt er ook gerst geteeld door de familie Keijser. In Nederland wordt de meeste gerst verbouwd als brouwgerst. Een belangrijke grondstof voor bier. Voldoet de gerst niet aan de strenge kwaliteitseisen van brouwgerst? Dan wordt de gerst als voergerst afgezet. De prijs voor voergerst ligt altijd onder die van brouwgerst.

Bieten

De suikerbiet, ook wel beetwortel genoemd, is een wortelgewas dat wordt geteeld voor de winning van suiker. Daarbij is het een van de meest geteelde gewassen in Nederland. De suikerbiet is niet alleen een belangrijke bron voor suiker, maar zit ook vol mineralen en vitaminen.

 

Om de suiker uit de suikerbieten te winnen, vindt er een complex productieproces plaats. Hierbij worden de bieten gesneden en gekookt en het sap gecentrifugeerd. Tijdens het proces komen verschillende bijproducten vrij die echter niet worden weggegooid maar in andere producten worden verwerkt.

Graszaden

Wie een mooi stuk grasland wil, kan ook terecht bij de familie Keijser. Naast suikerbieten, graan en asperges, wordt er graszaad geteeld. Gras zaaien kan bijna het hele jaar door. Hierbij is de beste tijd om te zaaien van februari tot en met oktober, mits de bodemtemperatuur minimaal tien graden is.


Wist je dat gras een van de meest succesvolle plantenfamilies op aarde is? Er bestaan maar liefst ongeveer achtduizend soorten! Daarbij komt gras op alle werelddelen voor, zelfs op Antarctica!